Hoe blijf ik uit een strijd met mijn kind

Ook weer eens in eens in een strijd met je kind terechtgekomen? Hoe krijgen kinderen dit toch iedere keer voor elkaar? Maar vooral hoe kunnen we ervoor zorgen dat we niet in deze strijd terechtkomen?

Afgelopen week gaf ik ouders een tip uit de training Positive Discipline namelijk vraag eens om een knuffel op het moment dat je kind tekeergaat tegen je.

Vraag om een knuffel, omdat jij die nodig hebt. Vraag: “Ik heb behoefte aan een knuffel, mag ik een knuffel van je?”

Zo mooi om te horen, een week later, dat het gewerkt had. Ouders waren verbaasd over het positieve effect. Hoe kan dit?

Wat doet een knuffel?

Zit je in een machtsstrijd of heb je een discussie, dan kan het onverwachte doen (vragen om een knuffel omdat jij die nodig hebt) geweldige resultaten tot gevolg hebben. Het vragen om een knuffel is een manier om machtsstrijd en wraakneming te ontkrachten. Jij hebt die knuffel even hard, of misschien wel harder nodig dan de ander.
Is het fijn tussen jullie, voel je je verbonden, heb je een goede connectie met elkaar? Dan wordt die band nog extra versterkt.

knuffel moeder kind

Hoe dan?
Wij mensen zijn sociale wezens en we hebben geslaagde sociale relaties met elkaar/anderen nodig om ons gelukkig te voelen. We willen het gevoel hebben dat we erbij horen en van belang zijn. Dat alles ligt besloten in de vraag om een knuffel. Eigenlijk zeg je: jij bent belangrijk voor mij, ik wil onze band verstevigen, ik wil je even vasthouden en laten weten hoe belangrijk je voor mij bent.
Jij bent voor mij belangrijker dan ons meningsverschil, jij bent belangrijker dan de machtsstrijd waar we in zitten. Voor jezelf doet het wonderen omdat je de tijd neemt om te kalmeren als je in een discussie zit. Denk aan de werking van je brein, je brein krijgt andere, kalmerende signalen door. En voor degenen die de cursus hebben gedaan: weet je nog – het brein in je handpalm…

Trouwens, mocht je in een machtsstrijd of een discussie verwikkeld zitten, verwacht dan niet dat de ander meteen op je toe rent,  je een knuffel geeft en dat dan alles goed is. Geef het tijd, geef aan dat je graag een knuffel zou willen en laat het dan staan, ga je eigen ding doen. En geef aan dat je er bent voor de ander als hij/zij eraan toe is.

Vraag eens om een knuffel. Vraag eens wat vaker om een knuffel. Vraag elke dag om knuffels.
Aan je jonge kind of aan je partner, aan je ouders, aan je puber of aan je volwassen kind. En nee, ze zijn nooit te oud voor een knuffel, ook al denken ze van wel.

Wil je nog meer tips en handvatten om je kind te begeleiden tot weerbare, zelfstandige, sociale volwassenen, schrijf je dan in voor:

de training Positive Discipline die woensdagavond 9 januari 2019 in de praktijk van Reiswijze te ’s-Gravenzande van start gaat.

En leuk om te weten:
Iedereen die zich voor 31 December 2018 inschrijft voor deze training, ontvangt gratis het boek Positive Discipline (in het Nederlands) en de werkmap ter waarde van € 50,-.

Aanmelden gaat heel eenvoudig door een mail te sturen naar mariska@reiswijze.nl

logo positive discipline


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *